Výživa seniorů - stravování ve stáří
Strava pro seniory musí být energeticky dostatečná, s vyváženým obsahem sacharidů, bílkovin a tuků a s dostatkem vitaminů, minerálů včetně stopových prvků a tekutin. Stejně tak výživa musí obsahovat dostatek vlákniny, cholesterol pouze do 300 g denně, ovoce a zeleninu v syrovém stavu nebo v podobě šťáv.
Strava seniorů musí obsahovat také luštěniny, avšak v malých porcích vzhledem k nadýmavým účinkům. Vhodné je dušení v páře či na pánvi s minimem tuku, soli a ostrého koření, které dokážou nahradit bylinky.
Staří lidé nesnědí již velké porce jídla, proto i malé množství musí pokrýt jejich denní dávku potřebných živin. Nejrizikovější složkou potravy jsou pro ně živočišné tuky. Vhodné nejsou ani hotové výrobky, jako např. majonézové saláty, obložené chlebíčky a různé pochutiny - slané brambůrky a tyčinky a další, které nahradí sušené ovoce.
Je-li někdo zvyklý na slané pokrmy, je třeba vysvětlit význam jeho omezení a snižovat množství soli sestupnými dávkami, ovšem psychoterapeutickým přístupem a nedirektivním pohovorem, bez příkazů a zákazů, vysvětlením nutnosti změn.
Formou vysvětlení je nutné vyřadit z jídelníčku i další potraviny, které mohou být příčinou i závažných onemocnění, důležité je upravit pravidelnost stravování. Jíst čtyři až pět malých denních porcí jídla, které tělo bez problémů stráví a zužitkuje.
DS Wágnerka zajišťuje svým klientům celodenní stravování formou snídaně, oběda, svačiny a večeře. Klientům s diabetickou stravou je podávána druhá večeře. Strava je přizpůsobena svým složením, množstvím a úpravou, věku a zdravotnímu stavu klientů dle předem zveřejněného jídelního lístku ve vlastním kuchyňském provozu. O dietním stravování rozhoduje u jednotlivých klientů lékař, na jehož doporučení se podle zdravotního stavu klientů připravuje strava normální, dieta žlučníková a diabetická, případně kombinace diet při různých zdravotních potížích. Za dodržování předepsané kvality a množství stravy odpovídá kuchařka, která sestavuje jídelní lístek spolu s lékařem, vrchní sestrou, sociální pracovnicí a jednatelkou. Vždy se snažíme plnit přání a požadavky klientů a současně dodržujeme zásady správné výživy. K dispozici je celodenně čaj, čerstvá ovocná šťáva, dia šťáva, bylinkové čaje a káva na vyžádání u personálu. Schvalování jídelního lístku je v kompetenci jednatelky a lékaře DS Wágnerka.
Při příchodu do DS Wágnerka je ve vestibulu k dispozici automat na kávu a čaj.
Jídla se klientům podávají v jídelně. V případě nemoci a snížené pohyblivosti klientů je strava podávána přímo na pokoj.
Dietní systém
Klientům s alergiemi nebo se specifickou dietou, jako je například vegetariánská, bezlepková a další diety, je jídelníček připravován individuálně, stejně tak, jako je možná jakákoliv úprava stravy krájením, mixováním či podáním nutričních doplňků- Nutridrink.
0 | tekutá | Předepisuje se na kratší dobu, po operacích ústní dutiny, po tonsiloktomiích, při chorobách, poranění a poleptání ústní dutiny, hltanu a jícnu, při všech změnách, které způsobují zúžení jícnu. Přechodně při těžkých horečnatých stavech nebo některých otravách. |
1 | kašovitá | Po operacích trávicího systému po první realimentaci (kaše, haše). Na delší dobu se předepisuje při těžších, poúrazových změnách v ústní dutině (poleptání jícnu, ezofagitida, stenosa, achalasie a karcinom jícnu). Je vhodná také v akutním bolestivém stadiu vředové choroby žaludku a dvanáctníku. |
2 | šetřící | Při poruchách trávicího systému s dlouhodobým průběhem, které nevyžadují změny v energetickém přívodu stravy ani v poměru základních živin ani zvláštní předpisy - funkční poruchy žaludku, poruchy sekrece, chronická gastritida, vředová choroba žaludku, chronické onemocnění žlučníku a dvanáctníku v klidovém období. Dále horečnatá onemocnění, stavy po infarktu myokardu a stavy po odeznění akutní fáze infekční žloutenky, případně u chronických onemocnění jater. |
3 | racionální | Všechna onemocnění, při kterých není třeba zvláštní úpravy výživy. |
4 | s omezením tuků | Při chorobách žlučníku po odeznění akutního stadia a při chronických onemocněních žlučníku a pankreatu. Dále se předepisuje na přechodný čas pacientům po operaci žlučníku a pacientů se sníženou funkční schopností pankreatu. Na přechodný čas se indikuje také po virovém zánětu jater. Vhodná je při odeznívající dyspepsii, střevních katarech, pokud nejsou provázeny výraznějšími průjmy. |
8 | redukční | U obézních pacientů s hyperlipoproteinemií, případně cukrovkou, kde chceme dosáhnout snížení tělesné hmotnosti. (Někde se uvádí pouze 4 000 KJ.) |
9 | diabetická | Je vhodná pro většinu hospitalizovaných diabetiků. Podává se i nemocným s hyperlipoproteinemiemi typu IV, případně III a V. Dávky sacharidů dle ordinace (150, 200, 250). |
10 | neslaná šetřící | Pro pacienty s chorobami srdce a cév v dekompenzaci a všemi chorobami, u nichž dochází k zadržování tekutin. Vhodná je i v těhotenství, začnou-li se tvořit větší otoky a pro některé nemocné s vysokým krevním tlakem. |
9S | diabetická šetřící | Pro diabetiky se současnými vleklými onemocněními zažívacího ústrojí (vředová choroba, choroby žlučníku, jater, dyspeptický syndrom, vleklý zánět pankreatu etc.). |
bezlepková dieta | Podává se při celiakii v dětském věku a u dospělých při sprue. |
Pitný režim
Jak člověk stárne, množství vody v organismu přirozeně mírně klesá. Často však také klesá pocit žízně a senioři musejí doplňovat tekutiny, i když žízeň necítí. V nedostatečně zavodněném organismu trpí zejména ledviny, krevní oběh a mozek, ale ušetřen není vlastně žádný tělesný orgán. Dochází k horšímu hojení ran a regeneraci, zhoršují se projevy přítomných onemocnění.
Nejvhodnější je neperlivá voda, která je nejsnáze „stravitelná“ a nejméně zatěžuje metabolismus. Vhodné jsou také ovocné a zeleninové šťávy pro svůj obsah vitaminů, minerálů a přívod energie v podobě přírodních cukrů. Bohatým zdrojem tekutin je ovoce, především dužnaté, stejně tak dužnatá zelenina. Neopominutelným zdrojem tekutin jsou polévky (nepřesolené), mléko, bylinné čaje. Pro dodání jak tekutin, tak výživových látek především u osob, které potřebují zlepšit nebo podpořit stav výživy, jsou velmi vhodné tekuté nutriční doplňky – koktejly typu Nutridrink.
"Jím, abych žil, nežiji, abych jedl"
- Michail Tombak -